27.02.2025 – Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Yayımlandı

27/02/2025 Tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 54 Seri No’lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile yapılan değişiklikler aşağıdaki gibidir.

1) Sosyal içerik üreticilerinin kazançları gelir vergisinden istisna edilen internet ve benzeri elektronik ortamlardaki paylaşımları ile bu ortamlarda sunulan egitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerde katma değer vergisi istisnası uygulamasına yönelik yasal düzenlemeye ilişkin açıklamalar Tebliğe eklendi:

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (II/F-4.26.) bölümünün başlığı “Sosyal İçerik Üreticiliği, İnternet ve Benzeri Elektronik Ortamlar Üzerinden Sunulan Hizmetler ile Mobil Cihazlar İçin Uygulama Geliştiriciliği İstisnası” şeklinde değiştirilmiş, aynı bölümün mevcut ikinci ve üçüncü paragrafları yürürlükten kaldırılmış ve aynı bölüme mevcut birinci paragraftan sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraflar eklenmiştir.

“Söz konusu istisna, 1/1/2022 tarihinden itibaren sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişiler ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiren gerçek kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlara konu teslim ve hizmetlere uygulanmaktadır.

Bununla birlikte, 1/1/2024 tarihinden itibaren internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden kazanç sağlayan gerçek kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlara konu teslim ve hizmetlere de söz konusu istisna uygulanacaktır.

Bu kapsamda, Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20/B maddesi kapsamında vergilendirilen kazançlara konu teslim ve hizmetler üzerinden KDV hesaplanmaz.”

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin değişiklik konusu (II/F-4.26.) bölümünde Katma Değer Vergisi Kanunun (17/4-a) maddesinde yer alan, Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20/B maddesi kapsamında vergilendirilen kazançlara konu teslim ve hizmetlerde KDV istisnasına ilişkin yasal düzenlemenin usul ve esasları düzenlenmiştir.

Bilindiği üzere 7491 sayılı Kanunla Gelir Vergisi Kanununun sözkonusu mükerrer 20/B maddesinde yapılan değişiklikle; gerçek kişilerin; internet sayfası/sitelerinde veya herhangi bir dijital platformda metin, görüntü, ses, video gibi içerikleri paylaşması; internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden eğitim, yemek tarifi, ürün tanıtımı gibi videolar paylaşması veya yine bu ortamlar üzerinden veri işleme ve geliştirme gibi içerikler paylaşmak suretiyle kazançlar da 01.01.2024 tarihinden geçerli olarak istisna kapsamına alındı. Değişiklik öncesi yalnızca internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden yapılan paylaşımlar istisna kapsamındaydı.

Yapılan değişiklik ile: Gelir Vergisi Kanununda 01.01.2024 tarihinden geçerli olarak yapılan değişkliğe uygun olarak 1/1/2024 tarihinden itibaren internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden kazanç sağlayan gerçek kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlara konu teslim ve hizmetlere de katma değer vergisi istisnası uygulanacaktır.

2) İndirimli orana tabi işlemlerde mahsuben iade edilmeyen verginin yılı içinde nakden iadesi uygulamasına son verildi:

Tebliğin (III/B-3.) bölümünün ikinci, üçüncü ve dördüncü paragrafları ile Tebliğin (III/B-3.2.5.) bölümü başlığı ile birlikte yürürlükten kaldırılmıştır.

Tebliğin değişiklik konusu (III/B-3.) bölümünün ikinci, üçüncü ve dördüncü paragraflarında ve (III/B-3.2.5.) bölümünde İndirimli Orana Tabi İşlemlerde mahsuben iade edilmeyen verginin yılı içinde nakden iadesine ilişkin düzenlemeler yer almaktaydı.

Yapılan değişiklik ile; İndirimli orana tabi işlemlerde mahsuben iade edilmeyen verginin yılı içinde nakden iadesi uygulamasına son verilmiştir.

İndirimli orana tabi işlemlerine ilişkin iade uygulaması yılı içerisinde mahsuben, izleyen yıl içerisinde ise nakden veya mahsuben iade şeklinde devam edecektir.