tasdik

Vergi Tasdik Hizmetleri

Tasdik, gerçek veya tüzel kişilerin veya bunların teşebbüs ve işletmelerinin yeminli mali müşavirlerce denetleme ilke ve standartlarına göre incelenerek, bu inceleme sonuçlarına dayanılarak tasdik kapsamına giren konuların ve belgelerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığının imza ve mühür kullanmak suretiyle tespiti ve rapora bağlanmasıdır.

Tasdik edilmiş konu ve belgeler kamu idaresinin yetkililerince tasdikin kapsamı ölçüsünde incelenmiş olarak kabul edilir. Ancak, çeşitli kanunlarla kamu idaresine tanınan inceleme ve teftiş yetkilerinin kullanılmasına ve gerektiğinde tekrarına ait hususlar saklıdır.

İlgili mevzuatı çerçevesinde Şirketimizce verilen ve rapora bağlanan vergi tasdik hizmetleri aşağıdaki gibidir:

Tam Tasdik

Tam tasdik, Yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri ile bunlara ekli mali tablolar ve bildirimlerin tasdikidir.Beyanname tasdikinin amacı, her türlü belgelerden yararlanmak ve her türlü inceleme tekniklerini kullanmak suretiyle ödenmesi gereken gelir ya da kurumlar vergisinin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamaktır.

Kurumlar Vergisi İstisnası Tasdiki

Aşağıda sayılan her bir istisna tutarının 2,5 milyar lirayı aşması halinde, bu istisnalara ilişkin işlemlerin Yeminli Mali Müşavirlere tasdik ettirilmesi gerekmektedir :

  1. Eğitim ve öğretim kazançları istisnası
  2. iştirak kazançları istisnası.
  3. Turizm istisnası.
  4. A tipi yatırım fonlarının portföy işletmeciliğinden doğan kazançların istisnası.
  5. İştirak hisselerinin veya gayrimenkullerin satışından doğan kazançlara ilişkin istisna.

Gelir ve Kurumlar Vergisi Tevkifatı İadesi Tasdik Raporu

Gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerine göre hesaplanan gelir veya kurumlar vergisinden, beyannameye dahil kazançlar üzerinden daha önce tevkif yoluyla kesilen vergilerin mahsup edilmesinden sonra artan kısmın iadesi.

Yeniden Değerleme Tasdik Raporu

Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükelleflerinin Vergi Usul Kanununun mükerrer 298. maddesi uyarınca yaptıkları “yeniden değerleme” işlemlerinin yeminli mali müşavirlerce tasdiki.

Vakıflar ile Bilimsel Araştırma Ve Geliştirme Faaliyetlerinde Bulunan Kurum ve Kuruluşların Vergiden Muafiyeti Tasdik Raporu

Vakıfların ve bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşların vergi muafiyetinden yararlanmaları, diğer şartların yerine getirilmiş olmasına ve yeminli mali müşavirlerin bu konuda düzenledikleri tasdik raporlarında olumlu görüş bildirmelerine bağlıdır.

ÖTV Üretim Tasdik Raporu

İmalatçının, ÖTV tecil-terkin ve/veya indirimli teminat uygulamasından yararlanması için öngörülen şartları sağlayıp sağlamadığının tespiti.

ÖTV’si  Sıfırlanmış Deniz Yakıtına İlişkin Dönem Faaliyeti Tasdik Raporu

Özel Tüketim Vergisi sıfırlanmış deniz yakıtı uygulamasından yararlanması için mükelleflerin öngörülen şartları sağlayıp sağlamadıklarının tespit edilmesi.

Biyoetanol Üretim Tasdik Raporu ve Harmanlayıcılara Ait Biyoetanollü Benzin Faaliyet Tasdik Raporu

Üreticiler ile harmanlayıcıların, 8 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği ve gerektiğinde bu konuda yayımlanacak tebliğ ve benzeri düzenlemeler kapsamındaki uygulamadan yararlanılması için öngörülen şartları sağlayıp sağlamadıklarının tespit edilmesi.

İhraç Malı Taşıyan Araçlara Motorin Teslimlerinde, ÖTV İstisnasına İlişkin Faaliyet Tasdik Raporu 

Söz konusu malların özel tüketim vergisinden istisna olarak tesliminin 11 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği’nde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde gerçekleştirilmiş olup olmadığının tespit edilmesi.

Serbest Bölge Faaliyet Tasdik Raporu

Mükelleflerin, 1 Seri No.lu 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu Genel Tebliği ve gerektiğinde bu konuda yayımlanacak tebliğ ve benzeri düzenlemeler kapsamındaki uygulamadan yararlanılması için öngörülen şartları sağlayıp sağlamadıklarının tespit edilmesi.

Aerosol Üretim Tasdik Raporu

Mükelleflerin, 18 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ve gerektiğinde bu konuda yayımlanacak müteakip ÖTV Genel Tebliği ve benzeri düzenlemeler kapsamındaki uygulamadan yararlanılması için öngörülen şartları sağlayıp sağlamadıklarının tespit edilmesi.

İhracatta ÖTV İadesi Tasdik Raporu

Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğleri ve benzeri düzenlemeler kapsamında ihraç edilen mallara ilişkin Özel Tüketim Vergisi İadesi uygulamasından yararlanılması için öngörülen şartları sağlayıp sağlamadıklarının tespit edilmesi.